EÚ chce napriek prestávke v rozhovoroch s Iránom držať krajinu pod tlakom

07.09.2012 Celý región

Pafos 7. septembra (TASR) - Medzinárodné spoločenstvo musí držať Irán pod tlakom kvôli jeho jadrovému programu. Zhodli sa na tom dnes ministri zahraničných vecí Európskej únie, ktorí sa dnes neformálne zišli na Cypre. Rokovania s touto blízkovýchodnou krajinou sú nateraz pozastavené.

EÚ by mala sprísniť svoje sankcie voči Iránu, ktoré "majú (na krajinu) vážny dopad," povedal podľa agentúry DPA šéf britskej diplomacie William Hague. Súčasné zahŕňajú napríklad zákaz dovozu ropy z Iránu, ktorý Európska únia zaviedla v januári. "Je veľmi dôležité sa touto záležitosťou zaoberať, ale radšej mierovou cestou - cez sankcie, ale aj rokovania," dodal Hague.

Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Guida Westerwelleho budú nové sankcie voči Iránu v najbližšej dobe nevyhnutné, nakoľko Teherán nespolupracuje. "Chceme politické riešenie... Nebudeme akceptovať žiadne vyjednávania, ktoré (ho) len odďaľujú," citovala Westerwelleho agentúra Reuters.

Irán s jadrovými zbraňami je "neprijateľnou, príliš nebezpečnou" perspektívou, doplnil francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Nové opatrenia by sa podľa neho mali dotknúť "finančných, obchodných a ropných aspektov" vzájomných vzťahov. Európski lídri by sa na nich mali dohodnúť do nadchádzajúceho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa začne 18. septembra v New Yorku, povedal Fabius. Podľa Westerwelleho však EÚ o nových sankciách rozhodne až v októbri.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné vzťahy a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová viedla rozhovory s Teheránom v mene Veľkej Británie, Číny, Francúzska, Nemecka, Ruska a Spojených štátov. S iránskymi predstaviteľmi naposledy osobne rokovala v júni v Moskve. Konverzáciu opísala ako "dlhú a zmysluplnú". Irán vyzvala, aby "veľmi starostlivo zvážil" ponuku medzinárodného spoločenstva.

K iránskemu režimu sa kriticky stavia aj Kanada, ktorá ho považuje za "najvážnejšiu hrozbu pre svetový mier a bezpečnosť" v súčasnosti. Dnes oznámila, že uzavrie svoje veľvyslanectvo v Teheráne a v priebehu nasledujúcich piatich dní zo svojho územia vyhostí všetkých iránskych diplomatov.

Teherán stále trvá na tom, že jadrový program vyvíja len na mierové účely.
 

Vyberte región